Słodka daktylomania
Palmy daktylowe uprawiano już siedem tysięcy lat temu – do dzisiaj są symbolem owocnego życia duchowego, płodności, a nawet nieśmiertelności. To właśnie dzięki daktylom rozkwitło królestwo Sumerów, a Arabowie nazywali je „palcami światłości” ze względu na podłużny kształt. Starożytni Grecy i Rzymianie traktowali te słodkie owoce jako smaczną przekąskę podczas widowisk oraz spektakli teatralnych.
Tekst: Marta Milczewska
Daktyle to pierwsze owoce egzotyczne, jakie poznała Europa; oprócz walorów odżywczych posiadają także właściwości lecznicze. Zawierają stosunkowo mało witamin (A, C, B1, B2 i PP), ale za to mają znaczne ilości potasu, żelaza, fosforu i magnezu. Składają się w ok. 70% z cukrów prostych, a ponadto bogate są w błonnik.
Duża zawartość naturalnych salicylanów sprawia, że daktyle działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie, zapobiegają zakrzepom i zawałom serca, a zawarte w nich antyoksydanty zwiększają odporność organizmu. Zalecane są przy przeziębieniach i osłabieniu organizmu jako środek wzmacniający, a także przy nadciśnieniu tętniczym. Chronią przed miażdżycą, uniemożliwiając odkładanie się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych.
Odwar z dojrzałych owoców wskazany jest przy leczeniu astmy, bólu gardła i kataru oraz jako środek wykrztuśny. Ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie lekko przeczyszczające, zapobiegając w ten sposób zaparciom. Według doniesień amerykańskich naukowców suszone daktyle zmniejszają zachorowalność na raka trzustki.
Owoce te są doskonałym źródłem energii dla sportowców przed i po treningu; uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach, a także ubytek potasu po ciężkim wysiłku fizycznym oraz przy intensywnym poceniu się. Ze względu na dużą ilość żelaza powinny być spożywane przez kobiety, które mają obfite miesiączki; dodatkowo łagodzą objawy menopauzy. Ponieważ zawierają sporo magnezu, pomagają zmniejszyć objawy stresu. Daktyle stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy – to zdrowa, smaczna i bardzo słodka przekąska.
Wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym – mają właściwości regenerujące, przeciwutleniające i ujędrniające. Działają łagodząco na skórę, a także wygładzają zmarszczki. Dodawane są różnych preparatów kosmetycznych: kremów do ciała, balsamów, płynów do kąpieli.
Przeciwwskazania do spożywania daktyli to: cukrzyca, skłonność do otyłości, nieżyty żołądka i kolki żołądkowe.