Ten okazały, złocisty owoc przywędrował do Europy dzięki podróżom Krzysztofa Kolumba, który pod koniec XV w. odkrył go na jednej z karaibskich wysp. Przez długie lata pojawiał się jedynie na królewskich stołach ze względu na wysokie koszty hodowli szklarniowej. Dopiero w XIX w. zaczęto importować go z gorących krajów. Amerykańskim kupcom ananas przypominał skrzyżowanie sosny (pine) i jabłka (apple), stąd nazwa „pineapple” wynikająca z połączenia tych słów.
Tekst: Marta Milczewska
O właściwościach ananasa wiedzieli już Francuzi na dworze króla Ludwika XIV. Owoc ten bogaty jest w cukry proste i błonnik; zawiera kwasy organiczne, kwas foliowy, związki miedzi i potasu, estry kwasu kawowego i p-kumarowego z glicerolem. W jego składzie znajduje się szereg minerałów, takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C (do 40 mg%) i PP.
Ananas wydziela bromelinę, grupę enzymów proteolitycznych rozkładających białka do aminokwasów, która wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Bromelinę stosuje się do leczenia obrzęków pourazowych i pooperacyjnych, łagodzenia bólu, obniżania temperatury ciała podczas gorączki, zapobiegania osteoporozie ze względu na zawartość manganu, żelaza i miedzi. Ponadto bromelina wspomaga leczenie dny moczanowej, łagodzi stany zapalne oskrzeli i płuc, wzmacnia układ immunologiczny i niszczenie zmutowanych komórek rakowych, co może zapobiec m.in. rakowi piersi, płuc, jelita grubego, jajników i skóry. Bromelina spełnia też ważną rolę w procesie usuwania toksyn z organizmu. Wykazuje działanie zapobiegające schorzeniom układu krwionośnego – pomaga rozpuszczać skrzepliny, przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, łagodzi objawy choroby wieńcowej oraz zakrzepowego zapalenia żył. Stosowana jest w leczeniu stłuczeń i krwiaków, przyspiesza gojenie się ran i zmniejszanie obrzęków. W połączeniu z antybiotykami wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych; może też łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Niskokaloryczny ananas wykazuje działanie wspomagające procesy przemiany materii, niszczy w jelitach twardy pancerz białkowy bakterii i pilnuje czystości jelit, dlatego też doskonale nadaje się odchudzania (bromelina to enzym, który rozkłada tysiąc razy więcej protein niż sam waży). Ponadto zapobiega powstawaniu hemoroidów, zmniejsza zgagę i inne zakłócenia ze strony żołądka, wspomaga pracę trzustki, wątroby i nerek.
Ananas spowalnia efekty starzenia, odbudowuje splot kolagenowy regenerując komórki. Łagodzi skutki opalania, wybiela przebarwienia skóry, likwiduje plamy starcze, piegi i ostudy. Działa oczyszczająco na skórę i nadaje jej piękny wygląd. Bromelina delikatnie rozpuszcza i pomaga usuwać martwe komórki naskórka bez podrażniania skóry. Miękki wosk pozyskiwany z liści i owocni ananasa wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Kosmetyki na bazie ananasa można stosować przy każdym typie cery, ale szczególnie wskazane są w przypadku osób z przebarwieniami, trądzikiem i cerą naczynkową.
Owoce z puszki tracą swoje dobroczynne właściwości. Osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy nie powinny jeść niedojrzałych ananasów ze względu na ich działanie zakwaszające.