Właściwości kopru włoskiego
Koper włoski stosowany jest głównie jako przyprawa kuchenna ale ma również szerokie zastosowanie lecznicze. Działa przeciwskurczowo jak również poprawia trawienie, niweluje wiatry, bóle brzucha, częste odbijanie i mdłości. To świetny lek na poprawę procesów trawiennych.
Koper stosuje się też jako lek wykrztuśny. Żucie owoców stosuje się jako lek przy grypie i zapaleniu jamy ustnej. Zalecany jest też matkom karmiącym – ma działanie mlekopędne.
Napar z korzenia kopru stosuje się jako lek rozkurczowy i moczopędny i pomocny w zaburzeniach czynności nerek.
Zbyt duże dawki olejku koprowego stosowane doustnie mogą być bardzo niebezpieczne. Przedawkowanie prowadzi do uczucia odurzenia, drgawek, podrażnienia błon śluzowych żołądka, jelit a także przekrwienia płuc i mózgu.
Autor: Agnieszka Milewska